DOŁĄCZ!

Translate

wtorek, 8 października 2019

Sałatka z pieczoną dynią i kaszą gryczaną.



Chciałabym się z Wami podzielić czymś, co mi wyszło pysznie, a jako że mamy sezon dyniowy, może dla kogoś będzie inspiracją. Przepis na sałatkę z kaszą gryczaną i pieczoną dynią.


Na taką duuużą salaterkę wzięłam mniej więcej ilości jak poniżej. Można to proporcjonalnie zmniejszyć.

Składniki:
- około 3/4 dużej dyni hokkaido albo jedna mała;
- ok. 200-250 g kaszy gryczanej niepalonej;
- kilka suszonych pomidorów;
- garść orzechów włoskich (ja moczyłam kilka godzin w wodzie - przypominają mi wtedy w smaku takie młode :));
- mały pęczek koperku (można bez);
- garść pestek dyni (czy różne inne pestki, jakie lubicie, może być słonecznik, orzechy nerkowca itp.);
- łyżeczka sezamu białego (można pominąć, znowu - co kto lubi);
- oliwa do pieczenia dyni;
- dressing do sałatki.

Dynię patroszę z pestek, kroję na kawałki (takie półksiężyce), wykładam na blachę z papierem do pieczenia. Pędzelkiem smaruję każdy kawałek oliwą i dbam, żeby też była pod spodem - po prostu szczodrze. Ja użyłam tutaj oliwy z pestek winogron z moich suszonych pomidorów (moja miała aromat czosnkowo-bazyliowy). W piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni piekę dynie około 25 minut (należy sprawdzać widelcem, czy są już miękkie, podobnie jak z ziemniakami). Studzę.
Z hokkaido nie ściąga się skórki i jest to dynia słodka. Jeśli macie inną dynię, to może należy też obrać. Polecam obierać dynie już po upieczeniu - skórka wtedy po prostu odchodzi, a obieranie surowej czasem bywa męczące.

Kaszę gryczaną gotuję normalnie w wodzie, wg przepisu. Studzę.

Dressing to sałatki przygotowuję następująco - składniki są często na oko.
W słoiku z zakrętką mieszam:
- sporą łyżeczkę musztardy sarepskiej czy jakiejś innej;
- sporą łyżeczkę miodu;
- chlus octu balsamicznego (tego czarnego :));
- chlus oliwy z oliwek;
- duży chlus wody gotowanej - można dać mniej, jeśli się chce gęstszy.
Zamykam słoiczek i mocno tym wstrząsam do połączenia składników. Taki dressing przechowuję w lodówce i dodaję dosłownie do każdej sałatki. Jest on lekko słodki, ale i czuć tą "balsamiczność".

Kroję pomidory suszone na małe kawałki i siekam koperek oraz orzechy też na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszam w salaterce. Polewam dressingiem, mieszam znów i gotowe.


Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami z dynią w roli głównej.


Joanna.



2 komentarze: