DOŁĄCZ!

Translate

piątek, 7 października 2016

Puree dyniowe - super prosta podstawa do mnóstwa dań z dyni!

Natrafiłam na przepis na puree dyniowe ostatnio i wyszło takie super, że się sama zaskoczyłam.
Zdjęć więc żadnych nie mam, a to trzasnęłam telefonem - z góry przepraszam za jakość - wychodzi nam taka papka pomarańczowa. Ta papka może być składnikiem tak wielu dań, a że czas dyni jest właśnie teraz, może się Wam przyda.















Jak robimy puree - kroimy dynię, wybieramy nasiona (ja sobie zachowałam do wysuszenia i wysiania w następnym sezonie), obieramy ze skórki - zależnie od rodzaju dyni - zostawiamy twardą część miąższu. Kroimy w kawałki, wrzucamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, można też  na blachę wrzucić, skrapiamy oliwą, dodajemy odrobinę soli (opcjonalnie), całość pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do miękkości - to będzie 20, 30 minut - zależnie od tego, jakie macie kawałki dyni. Jak wystygnie, blendujemy na taką papkę, jak na zdjęciu. Podczas blendowania część zjadłam, takie puree jest dobre :). Można jeść jak ziemniaki, ale można też użyć do masy nowych przepisów:
- ciast
- naleśników
- kotlecików
- placuszków
- pieczywa
- past, smarowideł różnego rodzaju
- zup!
- sosów, dipów... itd. itd...

Puree w lodówce można przechowywać kilka dni, ale gwarantuję, że zje się wcześniej ;)

Mam teraz pomysł, żeby podobne zrobić z cukinii. Robił ktoś? Z czego jeszcze?




Joanna. 

4 komentarze:

  1. Puree robię od kilku lat. Dyni mamy zawsze pod dostatkiem. Robię od razu więcej i pasteryzuję w słoiczkach /pokazywałam na blogu/, a potem już tylko konsumpcja. Piekę chleb z dodatkiem dyni, ciasta, robię kopytka, pierogi z farszem dynia i ser feta i wiele innych potraw. Jest to doskonałe warzywo. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zarówno pure dyniowe, jak i krem z dyni! Oba są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uważam dynię za strasznie bezsmakową, więc jak już coś z niej robię, to bogato przyprawiam - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, prażony kminek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem z dyni wspaniały! ja dodaje tylko marchewkę, łyżkę masła, sól i pieprz. Proste, zdrowe i smaczne! Szkoda że tylko sezonowe.

    OdpowiedzUsuń