DOŁĄCZ!

Translate

piątek, 16 września 2016

Przepis na sos z cukinią do słoików

Jeśli ktoś ma choć kilka krzaków cukinii w ogrodzie, to wie, że jest taki okres, kiedy nie nadąża ze zbieraniem i konsumowaniem... W tym roku próbuję przepisu na sos cukiniowo-paprykowy, do słoików.

Znalazłam przepis w internetach :) Sos jest słodko-kwaśny, mamy cukinię, paprykę czerwoną i cebulę w rolach głównych. Łatwy w przygotowaniu, ale warto rozłożyć sobie to na dwa dni, oto dlaczego:
















Składniki:
3-4 kg cukinii (ja miałam 4 duże)
1 kg papryki czerwone
1 kg cebuli
duży słoik passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego (ja dałam 680 g passatę, można dać więcej tutaj)

Zalewa:
Szklanka-półtora octu
0,5 kg cukru

I przyprawy:
po łyżce papryki słodkiej, ostrej, curry, bazylii
można tu dodać, co kto lubi - jeśli bardziej ostre czy mniej, można dosypać prowansalskich jeszcze - generalnie w zależności o tego, jak bardzo aromatyczny chcecie mieć sos
1,5 łyżki soli+do smaku, pieprz

Z cukinii, jeśli jest duża, wybieramy gniazda nasienne. Paprykę oczyszczamy, wszystko kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pakujemy do gara i zasypujemy solą, zostawiamy na kilka godzin - najlepiej na noc, żeby puściły sok, który potem odsączymy.

Ocet i cukier gotujemy, tym zalewamy nasze warzywa i gotujemy. Ja gotowałam ze 20 minut może, można krócej - chodzi o to, żeby wszystko trochę zmiękło. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, mieszamy i jeszcze trochę gotujemy. Jak już warzywa są miękkie, próbujmy i doprawmy, jak nam pasuje. Jeśli jest za bardzo octowe w smaku, można dodać cukru. Ja zblendowałam całość i jeszcze pogotowałam chwilę.


Do wyparzonych słoików wlewamy sos, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Słoiki powinny zassać. Jeśli któryś puści, to zużyjmy ten sos najszybciej.


Mi wyszło tyle:






Joanna.

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Ja również mam problem z nadążeniem zjedzenia moich cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, przyda się na okres, kiedy cukinii nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale. Dzięki za przepis. Wypróbuję. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za wszystkie komentarze i cieszę się, że się przyda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z cukinii można przygotować naprawdę całe mnóstwo dań i przetworów. Takiego przepisu jednak nie miałam jeszcze w swojej kolekcji, więc zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń