DOŁĄCZ!

Translate

sobota, 20 grudnia 2014

Inspiracje - pomysł na prezent z własnej spiżarni...



Zamiast biegać po sklepach w gorączkowym poszukiwaniu prezentu idealnego - zwłaszcza dla kogoś, kogo chcemy obdarować, ale nie wiemy dokładnie, co by go ucieszyło - proponujemy pogrzebać we własnej kuchni i spiżarni. I od serca, i proste, i zdrowe, i uniwersalne, i na pewno się przyda... 



Pamiętacie, jak w tym roku obrodziły nam papryki?... marynowałam i suszyłam, w rezultacie mam sporo zapasów, którymi mogę się podzielić. 

Słoiczki z papryką marynowaną z serem feta opakowałam w ozdobne, papierowe wstążki i przewiązałam tasiemkami.  





 

Gruszki w syropie - pyszne do ciast! Zakrętki okryłam kolorowym filcem i przewiązałam wstążkami. Żeby wstążki lepiej się trzymały, dobrze najpierw nałożyć na zakrętkę gumkę recepturkę. 
Oto inspiracje z gruszkami w roli głównej oraz drugoplanowej... :)




Znowu papryka, tym razem suszona, o czym pisałam tutaj - jako w pełni ekologiczna przyprawa do dań, prosto z własnego ogrodu... prezent idealny! :) 


Dżem z czarnych porzeczek - i do kanapek, i do ciasta. Zapakowany w pudełko, ze świątecznym akcentem... 

 





Kto nie lubi przetworów z ogórków? :)



Kiszone i sałatka - tym razem ozdobiłam je serwetkami z materiału i przewiązałam sznurkiem w kolorze naturalnym - dla spotęgowania "wiejskości" :D 
 


 

Coś idealnego na jesienno-zimowy okres - syrop z mniszka lekarskiego domowej roboty! Przepis tutaj, a słoiczek zawinęłam w żółty filc (koloru mniszka!:)) i przewiązałam wstążką w żywym kolorze.
 

Nasz ulubiony sos pomidorowy (przepis). W towarzystwie wspomnianych gruszek i innych pyszności :) 



Jeśli suszycie swoje zioła, to jest kolejny świetny pomysł, żeby nimi kogoś obdarować. U nas suszony seler, ale przecież mamy tego mnóstwo - oregano, tymianek, mięta, bazylia, estragon, pietruszka itp. itd. ... 





Moi Drodzy - do kuchni! Najlepsze produkty macie pod nosem :)
 



Joanna.

5 komentarzy:

  1. Ja również takimi prezentami obdarowuję jeżeli nieraz udajemy się z wizytą, a akurat nie mamy nic innego. Zawsze są mile widziane zwłaszcza, że teraz tylko takie relikty jak ja robią przetwory. Mówię tu o naszych znajomych. Zaciekawiła mnie papryczka marynowana z fetą. Nigdy nie robiłam. Bardzo jestem ciekawa jaki to przepis. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Relikty? :D hehe...
      Jeśli chodzi o przepis, to użyłam tego: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piekielnie-ostre-papryczki-faszerowane-feta-i-twarozkiem :) wyszły naprawdę super!

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo na pewno wykorzystam.Tak pięknie i apetycznie u Ciebie wygląda, że trudno się oprzeć.
    Jeszcze jedno pytanie. Jak długo można ją przechowywać? Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przechowuję w lodówce już jakiś trzeci miesiąc i jest ciągle w porządku :) tylko właśnie w lodówce, bo zalewa się gorącą oliwą, ale nie gotuje już potem, więc może nie zawsze złapie.

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń