DOŁĄCZ!

Translate

niedziela, 24 sierpnia 2014

Przetwory - mizeria z ogórków na zimę


 

Sezon ogórkowy w pełni. Dla smakoszy mizerii polecam sprawdzoną sałatkę z ogórków z dodatkiem musztardy francuskiej, którą właśnie zrobiłam. Wymaga krótkiego pasteryzowania.




Składniki: 3 kg ogórków , 3 szklanki wody, 1 szklanka octu winnego, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 3 łyżki musztardy francuskiej.


Wykonanie: ogórki wypłukać i bez obierania pokroić w cienkie plastry. Zalać zaprawą przygotowaną z w/w składników i zostawić na 4-5 godzin.







 

Przełożyć do słoiczków ogórki z zaprawą, lekko ubić, tak by zaprawa zakrywała mizerię. Pasteryzować 10-15 min.  na małym ogniu.














 Rozalka

2 komentarze:

  1. Rany! Uwielbiam ogórki w musztardzie. Już zawsze chyba będą mi się kojarzyć z pięknymi studenckimi czasami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałbym się z wami skontaktować w pewnej sprawie. Jeśli chcecie i macie czas to napiszcie na mojego e-maila. bloglin10@gmail.com

    OdpowiedzUsuń