DOŁĄCZ!

Translate

środa, 16 października 2013

Suszenie - nać selera i pietruszki

Nacie przygotowane do suszenia w pojemnikach suszarki.
Teraz jest czas zrywania natek pietruszki czy selera i jeśli macie ich więcej, to dobrym pomysłem jest je ususzyć - będą jak znalazł do zup, sosów i innych potraw - ekologiczne, z hodowli własnej :)




Do suszenia większych ilości najlepiej użyć specjalnej suszarki - jest to koszt rzędu 100zł. Bardzo, bardzo przydatna rzecz - suszyć można w niej wszystko - grzyby, owoce, zioła, nasiona - co chcecie. Jeśli nie ma cie suszarki, to nacie można powiązać i powiesić w przewiewnym miejscu albo rozłożyć na większej powierzchni, przy czym trzeba je często przewracać - kilka razy dziennie - żeby nie zwilgotniały i nie wytworzyła się nam pleśń.

My ułożyliśmy nasze nacie na piętrowych półkach i podłączyliśmy suszarkę :) Teraz pozostaje czekać.
Ususzone nacie wkładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy, najlepsze są słoiki z hermetycznym zamknięciem - ważne, żeby nacie były całkowicie ususzone i w słoikach nie było wilgoci. Tak można przechowywać kilka miesięcy, akurat to następnej tury świeżych natek ;)


Rozalka&Joanna



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz