DOŁĄCZ!

Translate

czwartek, 17 października 2013

Śliwki węgierki we własnym syropie – przetwory na zimę



Słoiki ze śliwkami, po pasteryzacji zmniejszają swoją objętość.

Najprostszy sposób na wykorzystanie nadmiaru śliwek węgierek, to „przechowanie” ich we własnym syropie.  Niestety, trochę czasu  trzeba poświęcić na przygotowanie słoików i samych śliwek, ale to sama przyjemność, oczywiście dla tych, którzy lubią robić zapasy na zimę.   
Przepis jest prosty:
śliwki płuczemy w gorącej wodzie, wyjmujemy pestki  i układamy w słoikach  warstwami, które posypujemy cukrem , nie za dużo –  łyżeczkę cukru, dalej układamy warstwy lekko przyciskając, na koniec  zasypujemy  znów cukrem. Nie dodaję w ogóle wody. Następny etap to już pasteryzacja, jak zwykle 30 min. I słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. 
Śliwki same puszczą sok i zmniejszą swoją objętość (zob. zdjęcie). Wykorzystać można do ciast drożdżowych, kruchych, naleśników, racuchów, deserów, kompotów, itp. według własnego uznania. 

2 komentarze:

  1. Czy można pasteryzowac w piekarniku w 120st i do gory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pasteryzowałam w piekarniku, ale może warto wypróbować na początek kilka słoiczków. Pasteryzowałam w garnku z wodą wyłożonym na dnie ściereczką kuchenną, słoiki zanurzone 2 cm poniżej zakrętki

      Usuń